یکی از مهم ترین فضاها در خانه، طراحی اتاق ناهارخوری است. جایی که بیشترین زمان را در کنار خانواده خواهی گذراند. انتخاب مبلمان، نورپردازی و سایر وسایل تزئینی مناسب، ضمن ایجاد ظاهری شیک و زیبا، احساس راحتی خاصی را هم برای شما و هم برای مهمانتان ایجاد می کند. خانواده های سنتی همچنان فضایی را برای پهن نموده سفره و جمع شدن دور هم در نظر می گیرند، این فضا می تواند بخشی از آشپزخانه یا فضاهای همنشین آن باشد. بر عکس خانواده های سنتی امروزه میز ناهارخوری از موارد مهم برای یک خانه به حساب می آید به این دلیل که به کمک راحتی بدن و نشست و برخاست آمده است و برای افرادی با سن بالا پیشنهاد می شود، این مسئله باعث می شود که در نظر گرفتن فضایی برای طراحی آن و هماهنگی با فضای اطرافش اهمیت به سزایی خواهد داشت. در این مقاله قصد داریم نحوه طراحی اتاق ناهارخوری و مبلمان راحت، زیبا و بسیار شیک را بررسی کنیم.
طراحی اتاق ناهارخوری و اهمیت آن در فضای خانه
زمان استفاده از اتاق ناهارخوری بسیار اهمیت خواهد داشت. این اتاق می تواند روزانه استفاده شود و یا به گونه ای فقط برای پذیرش مهمان در نظر گرفته شود. یک اتاق ناهارخوری می تواند رسمی یا غیر رسمی باشد. میزان استفاده از آن درجه رسمی بودنش را مشخص می کند. بهترین راه برای تعیین ظاهر این است که بهترین راه را برای استفاده از فضای اتاق خود تأیین کنید، این مسئله به شما کمک خواهد نمود که این فضا را به صورت خصوصی در نظر بگیرید یا به گونه ای اطراف آن باز باشد و دسترسی همه طرف به آن به راحتی صورت گیرد. یکی از نکات اساسی طراحی اتاق غذاخوری قرار گیری در کنار فضای آشپزخانه برای سرو غذا می باشد. این مورد باعث می شود غذا به راحتی سرد نشده و یا به قولی از دهان نیفتد.
چگونه مبلمان اتاق ناهارخوری را با سبک مورد علاقه خود هماهنگ کنید.
مهمتر از همه، اتاق ناهارخوری باید با حساسیت معماری خانه، رنگ، مبلمان و اتاق های اطراف آن هماهنگ باشد. در بسیاری از خانه های امروزی به دلیل متراژ این فضا به گوشه ای از فضای پذیرایی تعلق می گیرد. اما اگر مساحت فضای خانه بزرگتر باشد می توان یک فضایی را به صورت اختصاصی به آن متعلق نمود. در ابتدا به انتخاب سبک اتاق ناهارخوری می پردازیم. سبک شامل فرم میز و استفاده از تزئینات خاص آن خواهد بود. سبک این فضا کاملاً به طراحی فضاهای اطرافش مربوط می باشد. این فضا نباید به گونه ای جدا از محیط خود دیده شود. تنها اگر از چندین سبک در خانه خود با متراژ بالا استفاده نمودید می توانید سبک این فضا را نیز فرق دهید اما نکته حائز اهمیت هماهنگی سبکش با اطرافش خواهد بود.
اتاق ناهارخوری خود را با ابعاد درست میز و صندلی دلنشین کنید.
میز گرد برای مجالس کوچک عالی است، با این حال، اگر قطر میز بیش از یک متر و نیم باشد، صحبت کردن روی میز برای افراد دشوار می شود. به همین دلیل برای میزبانی با تعداد بیشتر، معمولاً از میزهای مستطیلی استفاده می شود و چنین میزهایی مناسب تر خواهند بود به این دلیل که مساحت فضا را به صورت محدود تری اشغال خواهند نمود.
میزها بر اساس فرم به چهار دسته میز گرد، مربع، مستطیل و بیضی تقسیم می شوند. در این میان به دلیل هماهنگی بیشتر با فضاهای اطراف میزهای نهارخوری مستطیلی، سنتی ترین نوع این میزها هستند.
انتخاب فرم صندلی با توجه به همان سبکی که بیان شد در نظر گرفته می شود، قطعاً راحتی مهم تر است. قبل از خرید میز و صندلی ابتدا طرح اولیه را بکشید تا ببینید اتاق ناهارخوری شما چه شکلی خواهد شد تا میز ناهار خوری و صندلی ها ی آن به راحتی در فضا قرار بگیرد. این مسئله را باید رعایت کنید که پشت تمام صندلی های نیمه باز حتما بایستی فضایی به اندازه 50 سانتی متر را برای حرکت در نظر بگیرد، تا ببینید با توجه به پایه ها بهترین مکان برای صندلی ها چیست. بسیار مهم است که صندلی ها با اندازه فضا هماهنگ باشند. در نهایت، شما می خواهید هم فضایی صمیمی و هم فضایی راحت برای مهمانان خود ایجاد کنید، بنابراین باید به راحتی بیش از هر چیز دیگری مورد توجه قرار گیرد.
با انتخاب درست نوع صندلی ابعاد خود را بزرگتر نشان دهید.
امروزه به جای استفاده از صندلی های بیشتر تعدادی اندکی از صندلی را به صورت نیمکت یا به اصطلاح پاف در نظر می گیرند. این صندلی ها اصولاً برای استفاده طولانی مدت نخواهند بود. این مسئله فقط کمک می کند از یک طرف فضا را به محیط اطراف اضافه کنید و به گونه ای از خفه شدن فضا جلوگیری کنید. این مسئله فقط برای میزهای کوچک با تعداد 4-6 نفره می باشد.
تمرکز نور حس بهتری به ساعات دورهمی شما می دهد.
طراحان داخلی در طراحی اتاق ناهارخوری عاشق نورپردازی با لوسترها، آویزهای زیبا، دیوارکوب ها و تزئیناتی هستند که نور خود را بر روی دیوار می اندازند و با نوری دیگر بر روی میز تمرکز ایجاد می کنند.
انواع سبک های اتاق ناهارخوری
استفاده از دیوار با رنگ های متفاوت، به گرمی فضا می افزاید. همچنین باعث می شود فضای اتاق غذاخوری از یکدستی بیرون آید. این رنگ ها با توجه به سبک های مختلف متفاوت خواهد بود. به طور مثال رنگ های طلایی، سبز و آبی تیره در سبک کلاسیک، رنگ های آبی درباری و سبز کله غازی و همچنین آبی ملایم در سبک نئو کلاسیک و رنگ های روشن مانند قرمز و نارنجی و زرد در سبک مدرن کاربرد دارد. تحقیقات نشان می دهد که اکثر افراد یک اتاق ناهارخوری با نور بسیار کم نور با شمع را دوست دارند و چنین فضاهایی را برای غذا خوردن به دلیل بیشتر ترجیح می دهند، در این صورت می توانید دیوارهای زغالی مخملی کنید و برای سقف از طلای براق استفاده کنید. و چند گیاه بزرگ بامبو را در گوشه اتاق قرار دهید.
انتخاب سبک مناسب برای اتاق ناهارخوری
پس از صحبت های کلی در اینجا سعی داریم شما را با انواع سبک های طراحی اتاق ناهارخوری آشنا کنیم. با توجه به ابعاد مختلف فضای خود و همچنین سبک مورد نظرمی توان جنس مناسب میز خود را انتخاب نمود. به طور مثال برای سبک کلاسیک (رجوع شود به مقاله طراحی آشپزخانه) اصولاً از میزهای چوبی با جنس میز گردو و صندلی با پایه های چوبی با کیفیت بالا استفاده می شود. پایه های میز و صندلی ها کاملاً کار شده است و دارای جزئیات بالایی می باشد. از لوسترها و تزئینات پرکاربرد در این فضا استفاده می شود. معمولاً دیواره ها دارای قاب های گچبری به همراه دیوارکوب های مخصوص خود می باشد. رنگ در اتاق ناهارخوری حرف اصلی را می زند. یکی از رنگ های اصیل سبک کلاسیک رنگ طلایی است. گاهاً ممکن است در کنار گچ بری های کار شده از نقاشی بر روی دیوار هم بهره برد. استفاده از اکسسوری های لوکس، ظرف های گران قیمت و همچنین لوسترهای سنگین در این سبک شایع می باشد. در این سبک نیز از قفسه های کتاب با فرم چوبی پر از جزئیات بسیار استفاده می شود.
پس از سبک پرکاربرد و پرجزئیات کلاسیک سراغ سبک نئوکلاسیک می رویم. در این نوع میزها جزئیات کمتری کار شده است. پیشتر با برش های مختلف روی لبه ای میز، پشت صندلی و پایه های میز این سبک خودش را نشان می دهد. انتخاب این سبک برای بسیاری از فضاهایی که مد نظرشان ترکیب فضایی مدرن در کنار کاری با جزئیات است می تواند مناسب باشد. دیواره در این فضا معمولا با برش های ساده و گچ بری های قاشقی تعریف می شود. دیوار کوب ها نیز به نسبت سبک کلاسیک ساده تر بوده است. در این سبک استفاده از لوسترهایی شبیه شمع کاربرد بسیاری دارد.
پس از بررسی سبک های کلاسیک و نئو کلاسیک نوبت به سبک مدرن می رسد. در سبک مدرن از انواع جنس میز استفاده می شود. مانند سنگ مرمر، چوب گردو، متریال های شفاف مانند شیشه و …. در این سبک لوستر ها کاملاً ساده در فضا تعریف می شوند. دیوارهای اطراف فارغ از جزئیات فراوان است و دیوار کوب در این سبک معنای چندانی ندارد مگر اینکه نور فضای مورد نظر کم بوده باشد. فرم و جنس صندلی به صورت های مختلف تعریف می شود. از انواع جنس پارچه گرفته تا فرم های چوبی و فلزی خاص. پیشتر برای لوکس بودن در دنیای مدرن از صندلی هایی با رنگ براق طلایی به همراه پارچه های تیره استفاده می شود.
بعد از بررسی سبک ها در اینجا نمونه های خاص طراحی اتاق غذاخوری بیان می شود. در بسیاری از موارد به دلیل ثابت بودن فضای مشخص برای غذاخوری از مبلمان های ساده و ثابت استفاده می شود. همانطور که در ابتدای مقاله نیز گفته شد می توان چند تا از صندلی ها را ترکیب نمود و به صورت نیمکت یا پاف بزرگ در نظر گرفت. این در حالی است که در اینجا از مبلمان و تکیه گاه مشخص استفاده می شود.
در انتهای مقاله بهتر است نگاهی به فضاهای غذاخوری ایرانی بندازیم. علاقه مندان به فضاهای سنتی در قسمتی از خانه خود به گونه ای چیدمانی سنتی برای اتاق ناهارخوری در نظر می گیرند. غذاخوری های سنتی و یا بهتر بگوییم سفره خانه های سنتی دارای سبک خاص خود در چیدمان مبلمان می باشند که از فضاهای مدرن امروزی کاملاً جدا شده اند. تختگاه و پشتی از اجزای جدا نشدنی برای اینگونه فضاها می باشد.
سخن پایانی
یکی از فضاهایی که دارای اهمیت بسیار از نظر طراحی است اتاق ناهارخوری می باشد. به دلیل گذراندن ساعات زیادی در این بخش دقت به روحیات فرد در اینجا حائز اهمیت است. البته که مساحت خانه در بحث طراحی اتاق ناهارخوری مهم است اما می توان به گونه ای در خانه هایی به ابعاد کوچک نیز یک فضای اختصاصی را بدین منظور طراحی نمود. دقت به طراحی فضاهای اطراف در این جا از اهمیت بالایی بر خوردار است. اینکه از چه سبکی برای دیگر فضاها بهره برده ایم. سبک مدرن غالب طراحی فضاهای امروزی است که به صورت ساده و با لوستری ساده در فضا تعریف می شود. رنگ های شارپ و تند و زنده در این سبک دیده می شود. در سبک های کلاسیک و نئو کلاسیک نیز دقت به دیواره های کار شده از نوار ابزارهای گچی، نقاشی دیواری، دیوار کوب های مجلل و همچنین لوسترهای سقفی پرجزئیات مسائل مهم دیگری است که برای هارمونی بیشتر با فضاهای اطراف حتما در نظر گرفته می شود. در آخر نیز میزان رسمی بودن یک خانه و مدعوین به آنجاست که معمولاً فضا به صورت نئوکلاسیک طراحی می شود. در چنین خانه هایی یک فضای غدا خوری ساده تر برای اعضای خانواده در نظر گرفته می شود. راحتی بدون شک در زمان سرو غذا بالاترین درجه اهمیت را دارد.