توضیحات
آزمون های طراحی معماری نظام مهندسی یک سری آزمون های بسیار مهم و کاربردی می باشد. نوع طراحی شما در این آزمون بسیار حائز اهمیت است. شما در این آزمون می بایست تمامی نکاتی که از شما خواسته شده را به طور خلاصه یادداشت کرده و پس از طراحی سر جلسه امتحان، تمامی نکات را یک به یک چک کنید.
برای رسیدن به پاسخ و یک طراحی خوب در این آزمون می بایست، تمامی سوالهای آزمون های پیش را تمرین کرده و نکات آن را به خاطر بسپارید. شما با تمرین بسیار و تماشای طراحی های درست، روش طراحی صحیح و قابل قبول در این آزمون را یاد گرفته و پیاده سازی می کنید.
برای دسترسی آسان تر معماران گرامی به تمامی طراحی های این چند سال اخیر، تیم مهندسی معمارشو تصمیم گرفت تا محصولی حاوی تمامی جواب های آزمون های طراحی معماری نظام مهندسی، تهیه و در اختیار مهندسین گرامی قرار دهد.
نکات مهم طراحی آزمون های نظام مهندسی
1- از مسائل مهم اولیه در آزمون های طراحی معماری نظام مهندسی دقت به تعداد ماشین برای پارک کردن است. زمانی که تعداد ماشین در محدوده حداکثر 3 عدد و بیشتر قرار گیرد عرض رمپ 3 متر و حداقل ارتفاع 2.20 متر می باشد. این میزان برای پارکینگ متوسط دارای حداقل عرض 3.50 متر و ارتفاع 2.40 می باشد. برای پارکینگ های بزرگ و 15 عدد به بالا نیز به عرض 3متر و ارتفاع 2.40 متر بوده است.
پس از دقت به ابعاد اصلی رمپ و ارتفاع، شعاع چرخش را نیز برای حرکت ماشین باید به حداقل ابعاد5*5 متر مربع در نظر گرفت. دقت به شعاع چرخش رمپ با توجه به محل قرارگیری و ابعاد پلان تأیین خواهد شد. حداکثر شیب در شیب راه توقفگاهها 15% میباشد. حداکثر شیب ابتدا و یک متر انتهای آن باید مساوی یا کمتر از 10% باشد.
2- احداث انباری مسکونی در همکف املاکی که دارای زیرزمین می باشند ممنوع است. البته در صورتی که ملک فاقد زیرزمین باشد و احداث انباری منجر به حذف پارکینگ نگردد مجاز است. انباری دارای حداقل مساحت 1.50 مترمربع با درب به حداقل عرض 0.70 متر و حداقل ارتفاع 2.10 متر می باشد.
3- در زمین های شیب دار ابتدا باید با توجه به شیب مطرح شده و طول زمین میزان اختلاف ارتفاع ابتدا و انتهای زمین را حساب نمود. به طور مثال برای یک آزمون میزان 8.5 سانتیمتر اختلاف تراز در ابتدا و انتهای زمین بوده است. مرحله بعد مرکز طول زمین را در تراز 0 در نظر میگیریم و پس از آن 8.5 سانتی متر را تقسیم نموده به ابتدا و انتهای زمین. ابتدا در تراز 4.25- و انتها در تراز 4.25+ قرار دارد.
4- ابعاد اسکلت فلزی را اصولاً 30*30 و ابعاد ستون های بتنی را با توجه به تعداد طبقات 40*40 و بالاتر می گیرند.
5- جاگذاری پله و آسانسور برای بهترین دسترسی در طبقات مختلف نیز بسیار مهم می باشد. همانطور که می دانیم بهتر است پله و آسانسور در محدوده غرب ساختمان قرار گیرد. البته اگر بر اصلی ساختمان در محدوده غرب قرار گیرد این مسئله تغییر می کند. به طور کل تأمین دسترسی های مناسب در اطراف محدوده پله و آسانسور و ارتباط بین فضاهای مختلف حائز اهمیت است. قرارگیری چهارستون در چهار طرف پله و آسانسور از نکات دیگر طراحی است. علاوه بر آن اگر در ساختمان تغییر ارتفاع داشته باشیم و با شکست سقف مواجه باشیم باید ستون قرار دهیم.
6- نکته مهم دیگر برای رسین به پاسخ، دقت به تعداد پله برای تأمین ارتفاع مناسب بین طبقات است. در نکته های قبلی حداقل ارتفاع برای پارکینگ لحاظ شد. برای مسکونی حداقل ارتفاع 2.60 متر می باشد. این مقدار در تجاری و آموزشی و فرهنگی با توجه به مقادیر مبحث 4 تغییر می کند.
7- اگر در سؤال طراحی آزمون معماری نظام مهندسی طبقات همکف به بالا مسکونی مد نظر بود طراحی پله به صورت دو طرفه و زمانی که این میزان برای تجاری و … لحاظ شود پله به صورت 3 طرفه و یا پله دو طرفه در دو طبقه ارتفاعی تأیین می شود. ضخامت دیوار زیر زمین و سقف 30 -35 سانتی متر و ضخامت سقف زیرزمین و پشت بام 40 سانتی متر می باشد.
8- ارتفاع ساختمان در گروههای ساختمانی 4 و 5(در حالت 3 طبقه) در ساختمانهای دارای زیرزمین با پنجره نورگیر از نما ، حداکثر 11.70 متر و در ساختمانهای فاقد آن حداکثر 10.50 متر می باشد. این میزان در ساختمان های گروه مختلف با توجه به مبحث 4 تأیین می شود.
9- در تمام ساختمانها میزان حداقل پله الزامی، بر حسب نوع و بار تصرف و مناسب با تعداد استفاده کنندگان تعیین می گردد. در هر صورت پله هایی با عرض مفید کمتر از 1.10 متر و قفسه پله های دارای پاگردی که عموم از آن استفاده کنند با عرض کمتر از 2.40 متر مجاز نیست مگر آن که در مقررات اختصاصی تصرفی به گونه ای دیگر تعیین شده یاشد.
10- وجود چشم پله و فاصله بین دو مسیر پله مجاز نخواهد بود. این مسئله به دلیل وجود حرکت دود و آتش در محل چشم پله می باشد.
11- ابعاد ورودی برای مسیر پیاده حداقل 1.40 * 1.40 خواهد بود. این میزان حداقل عرض مناسب برای معلول را نیز تأمین خواهد نمود.
12- با توجه به محل قرارگیری دستگاه آسانسور و دسترسی به پلان های طبقه اول نورگیرها با رعایت ابعاد در پلان مد نظر قرار می گیرد. نورگیر آشپزخانه با حداقل ابعاد 6 متر مربع و حداقل عرض 2 متر بوده است. نورگیر برای فضای اقامتی شامل خواب و پذیرایی حداقل 12 متر مربع با حداقل عرض 3 متر می باشد. این ابعاد نورگیر نیز برای زمانی که شما برای دو واحد نورگیر استفاده می کنید حداقل 4 متر فاصله برای آشپزخانه یا انبار با فضای اقامتی در نظر گرفته می شود.
در آخر نیز ابعاد نورگیر برای فضای اقامتی بین دو واحد مسکونی با حداقل فاصله 6 متر در حداقل عرض 3 متر در نظر گرفته می شود. دقت به محل قرار گیری داکت تأسیسات، سرویس بهداشتی و حمام و همچنین هواکش ساختمان نیز حائز اهمیت است. ذکر این نکته خالی از لطف نیست که سرویس توالت ، دوش حمام و همچنین داکت ها نباید در مسیر تیرریزی بین دو ستون قرار گیرد. همین طور ستون و تیرریزی نباید در وسط نورگیر قرار گیرد.
13- عمق نورگیری در هر اتاق یا فضا یا فاصله مورد قبول برای نورگیری از یک پنجره، حداکثر 7 متر است. در صورتی که قسمتی از اتاق یا فضا با فاصله بیش از 7 متر از پنجره قرار داشته باشد، آن قسمت از نورگیری بی بهره به حساب می آید. در صورت نورگیری فضا از طریق یک فضای نیمه باز سرپوشیده مانند ایوان عمق نورگیری مجاز از لبه خارجی آن فضای نمیه باز محسوب می شود.
14- مساحت میان طبقه از یک سوم مساحت زیرزمین آن یا مقادیر تعیین شده در مقررات یا ضوابط اختصاصی تصرفها بیشتر نباشد. در صورت تعبیه میان طبقه در فضای اقامتی به عنوان بخشی از آن فضا، ارتفاع قسمت بالا و پائین آن باید به ترتیب حداقل 10 و 2.40 متر باشد.
15- فضاهایی که هم برای اقامت و هم صرف غذا مورد استفاده قرار میگیرند، باید حداقل 14.50 متر مربع زیر بنا داشته باشند.
16- اندازه آشپزخانه یا فضای پخت مستقل یا باز بر اساس نوع تصرف و نحوه استفاده تعیین میشود. اما در هر صورت حداقل سطح آنها، امل سطوح زیر قفسهها،5/5 مترمربع و حداقل ابعاد آشپزخانه مابین دیوارهای اصلی 1.80 متر است. در هر آشپزخانه سطحی برابر حداقل 2.75 متر مربع، خارج از قفسه بندی و بصورت آزاد برای فضای کار حفظ شود.
17- اندازه افقی تمام شده برای ضلع کوچکتر هر فضای بهداشتی در هیچ شرایطی نباید از 1.10 متر کمتر باشد. مگر آنکه در مقررات اختصاصی تصرفی به گونه ای دیگر تعیین شده باشد. در صورتی که محدوده ای به عنوان پیش ورودی در داخل فضای دوش مستقل پیش بینی شود یکی از ابعاد فضای دوش باید 1.50 تا 1.60متر باشد.
18- باتوجه به قرارگیری پلان در قسمت شمالی و وجود نورگیر، اگر این نورگیر به دستگاه پله متصل بود دقت به شیب یکطرفه سقف و تخلیه درست آب باران در مقطع نیز مهم می باشد.
جمع بندی
طراح سؤال در طی سال های مختلف مسائل گوناگونی را برا رسیدن به جواب آزمون های طراحی معماری نظام مهندسی مد نظر قرار می دهد. امکان دارد زمین به صورت صاف طرح شود که محل قرارگیری پارکینگ در آن متفاوت می باشد. زمانی که طرح سؤال ما زمین شیب دار بوده است قطعاً اولویت قرارگیری رمپ پارکینگ برای میزان طول کمتر قرارگیری در ارتفاع کمتر می باشد. تعداد پارکینگ در سال های مختلف متفاوت است.
دقت به ارتفاع و تأمین عرض مناسب از نکات مهم دیگر است. اینکه برای طراحی رمپ با مانعی روبرو بشیم و چگونه از بر اصلی رمپ را در نظر بگیریم نیز یکی از سال ها مد نظر بود. گاه دو جهت اصلی ما شمال و جنوب و گاه شمال و غرب و یا شمال و شرق می باشد. تأمین نورگیری و نورگیرهای مناسب در همه آن ها متفاوت است. تأمین نورگیری از بر همسایه فقط بر طبق وجود نورگیرمجاز بوده است. نورگیری مبحث مهمی است که اصولاً بیشترین نمره را دارد و در پس آن ابعاد مناسب نورگیر برای یک واحد و بین دو واحد بسیار مهم می شود. پیش آمدگی و مجاز به انتخاب و استفاده آن نیز حائز اهمیت است.
کاربری در سال های مختلف متفاوت است. کاربری تجاری و مسکونی در طبقه همکف تا کاربری فرهنگی و … ارتفاع و حداقل ابعاد های خود را می خواهد. تأمین ارتفاع مناسب تعداد پله برای تأمین دسترسی را تحت شعاع قرار داده و از نکات بعدی در پاسخ صحیح طراحی است. زمانی که برای انواع کاربری حداقل میزانی مد نظر قرار می دهند عدم تأمین این میزان ضریب منفی شماست که این مسئله 1-5 متر بالانس خواهد داشت. وقتی که طراح از شما مقطعی بخواهد تأمین ارتفاع های مختلف در طبقات بسیار مهم بوده است.
در یک سال از یک فضای تجاری و مسکونی مقطعی خواسته شده بود. مساحت مسکونی در طبقه بالای تجاری به گونه ای بود که نباید بالای تجاری مسکونی ساخته می شد. به طور کل این دو جمله آخر را برای این آوردیم که خلاصه کلام گفته شود هر سال و هر سؤال ممکن است نکته خاص و واضحی داده شود. عدم تأمین آن نکته و تحت شعاع قرار گرفتن بقیه قسمت های طراحی بر اساس آن رد شدن را در پی خواد داشت. به همین دلیل برای رسیدن به جواب آزمون های طراحی معماری هر سال می بایست نکات هر سال به دقت مورد برررسی قرار گیرد.
در آخر با توجه به اینکه زیرزمین و طبقه همکف بیشترین نمره را دارد نشان می دهد تأمین مناسب پارکینگ و دسترسی ها و در کنار آن قرارگیری پله و آسانسور در زیرزمین و پس از آن ارتفاع مناسب و دسترسی همکف به حیاط یا پارینگ به حیاط (اگر حیاطی وجود داشت) و رعایت حداقل متراژها برای ورودی، لابی و کاربری ها از مهم ترین نکات طراحی ما می باشد.
پیروز باشید.
ناشناس –
جواباتون خیلی خوبه و قیمت مناسب
جاهای دیگه قیمتا خیلی بالا و بعضی وقتا حتی جواباشون مورد داره
ممنون
مدیر سایت (خریدار محصول) –
با سلام زهره عزیز
ممنون از لطف شما
amin –
سلام و ممنون از جوابا. لطف کنید پاسخ آزمون های قبلی رو هم در سایتتون بذارید
مدیر سایت –
سلام امین عزیز
بله حتما
موفق باشید
noshin –
ممنون میشم جواب بدید و این که هر سال دو دوره برگزار شده بقیش در این پکیج نیست
noshin –
سلام
آزمون های 93 تا 98 هست یا تا 1400
مدیر سایت –
سلام نوشین عزیز
بله از سال 93 تا 1400 هر آزمونی برگزار شده جوابش در این پکیج موجود است.
موفق باشید
روشنک –
سلام وقت بخیر میخواستم بدونم فقط جواب های آزمون ها به صورت فایل هست یا جواب آزمون ها به صورت فایل توضیحی هم داخلش هست؟
مدیر سایت –
سلام روشنک عزیز
تمامی مدارک خواسته شده آزمونها به صورت فایل پی دی اف داخل پکیج می باشد ، توضیحات مربوط به هر آزمون در صفحه همان آزمون در سایت موجود می باشد و شما می توانید نکات لازم را از آن صفحات برداشت کنید.
موفق باشید
ناشناس –
با توجه به اینکه یه مجموعه کاملی از جوابای نظام رو آوردین امکانش هست که سالهای قبل تر رو هم حل کنید
تو کمتر سایتی جوابهای گذشته رو با راه حل خوب پیدا کردم ممنونم
amin –
سلام و خسته نباشید . چه سایت خوبی دارین. مطالب معماری خوبی هم داره
من خودم شخصا سر زمین داخل شیب و کوچه شیبدار مشکل داشتم توضیحاتتون خیلی عالی بود و کاملا وارد شدم تو حل سوال
رها –
جمع آوریتون خوب بود. یه سوال من میتونم با کارکردن روی جوابایی که گذاشتین و بردن سر جلسه قبول بشم. خیلی از دوستانم راه حل بردن سر جلسه وقبول شدن!ممنون میشم راهنمایی کنین
مدیر سایت –
سلام رهای عزیز
ببینید شما در ابتدا باید نکات لازم برای طراحی را از مبحث 3 و 4 نظام مهندسی مطالعه نمایید، بعد از آن شروع به طراحی آزمون های نظام مهندسی نموده و با جواب های صحیح، طراحی خود را تصحیح کنید. این جوابها را نیز می توان با خود به سر جلسه برده تا در صورت تشابه به آزمون از نکات لازم در آزمون های گذشته نیز استفاده نمایید.
امیدوارم در این آزمون موفق باشید
ایمان –
با سلام و خسته نباشید
ممنون ازتون به خاطر گردآوری کلیه جوابا
خیلیتو سایتای مختلف دنبال چنین مجموعه ای بودم
سپاس
کیمیا –
ممنون از حل سوالا. فایل خوبی رو ارائه دادید.
سهیلا (خریدار محصول) –
سلام و وقت بخیر . بنده هم این پکیج خریداری کردم و لازم دونستم ضمن تشکر از شما بک سری ایرادات عرض کنم خدمتتون. برای مثال : تو پاسخنامه اردیبهشت 97 در پلان پارکینگ کد ارتفاعی ذکر نشده ، ابرو مشخص نشده ، درهای انباری 3 و 6 به اشتباه به داخل باز میشه ، هاشور مقاوم در برابر حرق راه پله و آسانسور ترسیم نشده ، ستون ها می تونست کمتر از این هم باشه و … .
سامان –
ممنون از این که تمام آزمونها را در این مجموعه قرار دادید. با تشکر
شهرام –
سپاس
محصول خوبی بود
سارا رحیمی –
ممنون از فایلتون
خیلی دنبال این فایل بودم
پاسخ کلیه آزمون های طراحی چیزی بود که جاش تو اینرنت خالی بود
امینه –
ممنون از دقت نظرتون بابت جمع آوری پاسخ های طراحی. من ضروری ترین نکاتتون رو گرفتم. خیلی راضیم
saleh –
خیلی عالیییییی بود . واقعا دمتون گرم و خسته نباشید
پاسخ کلیه آزمون های نظام مهندسی جیزی بود که جاش خالی بود تو اینترنت. من خیلی دنبال این مجموعه بودم
سپاس فراوان