یکی از جذاب ترین موضوعات طراحی، طراحی اتاق کودک است. در این مقاله سعی نمودیم تا با جزئیات مهم اتاق کودک شما را آشنا کنیم. اگر دقت کرده باشین در زندگی های امروزی جایی که کودک بیشترین وقت خود را می گذراند اتاق خودش می باشد. البته در خانه های کوچک که فرزندهای کوچکتر فضایی برای خود نداشته اند این مسئله متفاوت است و کودک بیشترین وقت خود را در فضای پذیرایی می گذراند. اما به طور متوسط و میانگین می توان گفت در خانه هایی با تعداد حداقل دو خواب کودک ترجیح می دهد وقتش را در اتاق خودش و با وسایل و اسباب بازی هایش بگذارند. این مسئله قطعاً برای والدین نیز دلنشین تر خواهد بود.
برای جذب فرزند خود به اتاقش باید به گونه ای فضا را برایش در نظر بگیرید که همواره فضای اتاق را مطلوب و دلنشین ببیند و به گونه ای برای گذراندن وقت در آن رغبت زیادی داشته باشد. فضای اتاق شرایط مناسب و مطلوب برای رشد ذهنی، فیزیکی، عاطفی و اجتماعی او را به وجود بیاورد. در این مقاله سعی داریم تا تمامی والدین بتوانند بدون دانش طراحی، یک فضای مناسب برای فرزند خود محیا کنند. پس با ما همراه باشید در ابتدا از طراحی اتاق کودک قسمت کف اتاق شروع می کنیم.
طراحی اتاق کودک قسمت کف اتاق
محلی که بیشترین اهمیت را در طراحی اتاق کودک دارد طراحی کف اتاق است. فضایی که می نشیند، می دود، بالا و پایین می پرد، لم می دهد، می خوابد و با اسباب بازیهای خود بازی می کند. بهترین پوشش برای کف اتاق خواب کودک موکت با پرزهای بلند و رنگ های ملایم و خنثی می باشد. در کنار آن می توان از فرش هم استفاده نمود. کف پوش های موکت و یا فرش که دارای پرز می باشند پاهای کودک را در مقابل سرمای زمستان حفظ نموده و از لیز خورن و کثیف شدن های بیجا جلوگیری می کند. همچنین باعث می شود جلوی آسیب دیدن کودک شما را در مواجهه با زمین خوردن روی سنگ و سرامیک بگیرد.
استفاده از موکت یکدست با یک قالیچه با طرح شاد و کاملا متفاوت با تک رنگ موکت بسیار دلنشین خواهد بود. امروزه نیز از تاتامی ها در طراحی اتاق کودک بهره جسته اند. تاتامی کف پوشی با بافت نرم و دارای تنوع بسیار زیاد بوده است. این کف پوش ضد حساسیت بوده و او را در مقابل ضربه های احتمالی حفظ می کند. پس از معرفی موکت، فرش و تاتامی نوبت به معرفی کفپوش های چوبی و پارکت می باشد. به طور کل پارکت ها هم به دلیل استفاده از چسب و ضربه گیر در هنگام ساخت عایق های حرارتی و صوتی مناسبی می باشند و هم اینکه به خوبی می توانند با دیزاین دیوار و سقف هماهنگی زیبایی را ایجاد کنند.
هارمونی رنگی اتاق کودک اهمیت بسیار بالایی خواهد داشت که تعیین رنگ کفپوش های بیان شده از جمله پارکت می تواند به استفاده به جای آن در کنار سلیقه کودک کمک کننده باشد. البته کف پوش موکت با پرزهای بلند بهترین گزینه برای کودکان در رده سنی زیر 6 سال می باشد. کف پوش با جنس سخت تر در سنین بالا مناسب تر می باشد. پس از کف پوش دیوارها اهمیت به سزایی دارد.
طراحی دیوار اتاق کودک
اگر بخواهیم به صورت علمی به طراحی بدنه و دیوارهای اتاق کودک بپردازیم می فهمیم که پس از کف دیوار به عنوان سطح مقابل چشم بیشترین تأثیر را در بعد روانی کودک به وجود می آورد. طراحی دیوار در رشد خلاقیتش تأثیر زیادی دارد. اولین جنس دیوار پوش استفاده از کاغذ دیواری با طرح ساده اما با رنگ های مختلف است رنگ های سفید و آبی ملایم برای پسران و رنگ های صورتی و کالباسی در ترکیب با سفید می تواند برای دختران گزینه می باشد.
البته تیم معمارشو تمایزی میان دختر و پسر قائل نیست ولی باید این مسئله را در نظر بگیریم که محبوب ترین رنگ ها را با توجه به جنس کودکانمان انتخاب کنیم. در کنار رنگ آبی برای پسرها رنگ های سبز و کرم و برای دختران رنگ یاسی و شامپاینی نیز پیشنهاد می شود. از رنگ های بسیار تیره در دیواره ها به هیچ وجه استفاده نکنید که انرژی کودکان را در خود محو نموده و خلاقیتشان را کم می کند. البته در کنار رنگ های توصیه شده برای سطح اصلی می توان از کاغذ دیواری با فرم های مختلف، فوم، و یا نقاشی هایی با رنگ های شاد نیز استفاده نمود.
نقاشی از فضایی که کودک همیشه برای خودش تخیل می کند نشانه اهمیت به رفتار و ذهن فرزندمان می باشد. پیشنهاد می شود قسمت اعظمی از پایین یکی از دیواره ها را با استفاده از یک تخته وایت بورد یا سطحی برای چسباندن کاغذهای بزرگ باز بگذارید تا بتواند بر روی دیواری مشخص تمام تخیلات خود را پیاده کند. طراحی منظره، حیوانات زیبای فانتزی، آسمان با خورشید خانم خود، دریا و استفاده از موجودات دریایی در کنار طرح های فانتزی دیگر و اجرای آن با فوم های ساده و اکلیلی فضای مطلوب بیشتری را پدید می آورد.
البته این طراحی ها فقط در یکی از بدنه ها شکل بگیرد که شلوغ بازی بیش از اندازه کودک را دچار سردرگمی و آسیب بیشتر نکند. در دیواره ها از شلف های چوبی و اکسسوری های دیگر نیز استفاده می شود که در قسمت مبلمان به تفضیل بیان می شود.
طراحی سقف اتاق کودک
یکی از قسمت های مهم اتاق کودک برای طراحی سقف آن است، چون او همواره برای خواب و استراحت پایان شب می تواند به آن خیره شود. طراحی سقف به عنوان آسمان روز یا آسمانی در شب با انواع فوم های مدل دار یا کاغذ دیواری های طرح دار انجام می شود. طراحی می تواند به گونه ای در نظر گرفته شود که از لامپ های آن به عنوان احجام خورشید مانند یا ماه و ستاره بهره گیرد.
در فضاهای کوچک از آسمان تیره استفاده شود زیرا فضای اتاق را تنگ و کوچک ار نشان می دهد. در فضاهای کوچک از رنگ های روشن استفاده شود. هارمونی رنگی سقف با دیوار و کف بسیار حائز اهمیت خواهد بود. به طور کل از لوسترهای آویز اجتناب کنید چرا که می تواند به عنوان عنصری اضافی جلوی بازی و فعالیت های اصلی کودک را بگیرد. در هارمونی رنگی اتاق و حتی فرمی به هر گونه ای که احساسات کودک می طلبد باید سعی شود که آن فضا را برای او به زیبا ترین نحو به وجود آورد.
اگر بخواهیم این مسئله را با مثالی روشن تر بسازیم می توان این گونه بیان نمود که اگر خواسته کودک به فضایی مانند جنگل است ترکیب رنگی آبی ملایم و سیز با فرم های درخت و حیوانات فانتزی آن برای دیوارها و سقف و درنهایت مبلمان و تخت کودک در نظر گرفت.
طراحی مبلمان و تخت خواب
در قسمت پایانی در مورد طراحی تختخواب، میزکودک و قفسه های مورد نیاز او صحبت می کنیم. در قسمت اول تخت خواب او می باشد. همانطور که در مورد هارمونی فضا توضیح داده شد اگر یک تم خاصی برای اتاق در نظر گرفته شود تخت و میز او نیز نیاز است که برای جاگیری در آن فضا به آن شکل نزدیک شود. در ادامه تم جنگل به گونه ای تختخواب می تواند به صورت خیمه ای در فضای جنگل در نظر گرفته شود. در کنار فرم های تعریف شده می توان فرم ماشین، فرم حیوانات خاص و اشکالی که به نوعی می تواند به عنوان تشک های راحتی برای کودک در نظر گرفت قابلیت طراحی خواهد داشت.
امروزه به دلیل کمبود فضای مناسب رو به تخت های دو طبقه یا تخت هایی در ارتفاع بالاتر که از فضای مفید زیر آن به عنوان میز کار و یا فضای بازی استفاده می شود بهره گرفته اند. این مسئله باعث می شود تا از فضای گوچک به زیباترین شکل ممکن استفاده نمود. طراحی مبلمان باید به گونه ای باشدتا حس ماجراجویی را در کودک بالا برده و در کنار آن از سردرگمی جلوگیری کنند. فرم های در نظر گرفته شده ترجیحاً دارای خطوط نرم و سیال باشد تا از آسیب دیدن بچه در حین بازی جلوگیری کند.
کمد و فضای لباس او به گونه ای مخفی و با درب های کشویی در دیوار طراحی شود. در کنار مبلمان کودک استفاده از آویزهای نوری در جاهای مختلف می تواند فضایی دلنشین برایش فراهم آورد به این دلیل که همیشه کودکان به نورهای کوچک در فضاهای تاریک علاقه مند بوده و حس کنجکاوی آن ها را برانگیخته می کند.
تعداد قفسه های مورد استفاده در دیوارهای اتاق فقط باید به میزان مورد نیاز برای فعالیت های کودک باشد. مثل قرار دادن کتاب، اسباب بازی و وسایل اصلی او. قفسه ها می تواند به صورت فضاهایی بسته با فرم های ترکیبی با تم اتاق او انتخاب شود و یا اینکه به صورت ساده خطوط افقی با محل قرار گیری مناسب در نظر گرفته شود. فرم های ترکیبی با تم اتاق می تواند به صورت اشکال حیوان، گل، برگ درخت، خانه، ستاره، اشکال مختلف هندسی و تمامی شکل هایی که به نوعی بتواند خلاقیتش را برانگیزد.
جمع بندی
یکی از جذاب ترین و پر چالش ترین طراحی ها، طراحی برای کودک می باشد. مهم ترین مسئله طراحی فضایی است که کودک در آن فضا ذهنیت، خلاقیت ها و تمام حس های زیبایش شکل بگیرد. این مقاله به قلم تیم معمارشو تلاش کرده است تا با نوشتار خود و عکس های مورد نیاز در این زمینه به کلیه افرادی که در زمینه طراحی و دیزاین و بازسازی فضای مطلوب برای کودک تلاش می کنند کمک کوچکی کرده باشد. امید است که همواره طراحان در کارهای خود سن افراد و مسائل روانشناسی او را کاملاً مد نظر قرار دهند تا فضاهایی با بالاترین پتانسیل که در طول مدت زمان سپری شده دچار کهنگی و دلزدگی نشود.