‌بازسازی منزل ممکن است به دلیل وقوع شرایط پیش‌بینی‌نشده، افزایش بودجه‌ و زمان لازم و سایر موارد غیرمنتظره با چالش‌هایی مواجه شود. ولی خوشبختانه در صورت رعایت نکات اساسی در شروع بازسازی منزل می‌توان تا حدود زیادی از بروز چنین مشکلاتی جلوگیری کرده و برای وقوع اتفاقات غیرمنتظره نیز آمادگی کسب کرد. در این مطلب قصد داریم نکات اساسی در مورد بازسازی خانه را با هم مرور کنیم. تا پیش از شروع بازسازی منزل خود به آنها توجه داشته باشیم. به علاوه در ادامه راهنمای بازسازی برای هر قسمت از خانه را به شما ارائه می‌دهیم تا در صورت تمایل به بازسازی بخشی از منزل خود، دیدگاه جزئی‌تری را نیز در ذهن داشته باشید.

بازسازی منزل

1. پیش از شروع بازسازی منزل بودجه‌ای واقع‌بینانه به آن تخصیص دهید

با وجود این‌که هر پروژه‌ای برای تامین هزینه‌ها به بودجه نیاز دارد، ولی ایجاد تعادل بین ایده‌هایی که در ذهن دارید و مبلغی که برای اجرای پروژه اختصاص داده‌اید، اندکی دشوار است. به همین دلیل لازم است پیش از شروع بازسازی منزل به درک خوبی از هزینه‌ها، هم از نظر مواد و مصالح و هم از نظر نیروی کار برسید تا بتوانید انتظارات خود را بر این اساس مورد سنجش قرار دهید. به علاوه با پیمانکارتان صحبت کنید تا مطمئن شوید بودجه مورد نظر شما با در نظر گرفتن پروژه، مکان و زمانبندی منطقی و قابل اتکا ‌باشد.

2. در مورد محدوده کاری منطقی تصمیم‌گیری کنید

پیش از شروع بازسازی منزل و تعیین بودجه واقع بینانه، باید از قبل کارهای قابل انجام و زمان اجرای آن‌ها را بررسی کنید. همچنین هدف اصلی پروژه را تعیین کرده و قوانین مرتبط با آن را تنظیم کنید. برای انجام این کار لازم است لیستی از کارهای کوچک‌تر برای هر فعالیت که حتما باید اتفاق بیفتد را تهیه نمایید. چنین لیستی می‌تواند به برنامه‌ریزی و اولویت‌بندی کمک بسیاری کند.

3. فعالیت‌های هزینه‌بر را از قبل مشخص کنید.

بررسی اینکه برای انجام چه مواردی نیاز به خرج کردن پول بیشتری هست، همزمان با ایجاد بودجه منطقی پیش از شروع بازسازی منزل ضروری است. هرچه زودتر بتوانید این هدف را محقق کنید، در ادامه مسیر قادر به تخصیص مناسب‌تر بودجه برای هر کدام از فعالیت‌ها خواهید بود. به این موضوع فکر کنید که کدام فعالیت‌ها در عین هزینه بالا قابل تعویق هستند. برای مثال، اگر بودجه کمی دارید می‌توانید در تزئینات کمتر خرج کنید، زیرا این موارد به راحتی در آینده نیز قابل تغییر هستند.

4. یک چشم انداز واضح قبل از شروع بازسازی منزل ایجاد کنید

اشخاصی که تجربه‌ی انجام بازسازی منزل را دارند، می‌دانند که بهتر است قبل از آغاز کار، تقریباً همه‌ی موارد لازم را انتخاب کنند. از کاشی‌های قابل نصب روی دیوارها گرفته تا وسایل مورد نیاز. به دلیل این‌که پس از شروع بازسازی، شما مجبور هستید تصمیمات زیادی بگیرید، و هرچه بیشتر این تصمیمات از قبل گرفته شده باشند، از سردرگمی و ناهماهنگی جلوگیری خواهد شد. ابزارهای آنلاین مانند پینترست و اینستاگرام، بازدید از نمایشگاه‌ها و یا نمونه‌های مواد در فروشگاه‌ها می‌توانند به شما در این امر کمک کنند.

5. بودجه‌ای نیز برای موارد غیرقابل پیش‌بینی اختصاص دهید

قبل از شروع بازسازی منزل این نکته را در نظر بگیرید که شرایط خاص ایجاد شده در خانه می‌تواند بودجه و محدوده بازسازی را کاملا تغییر دهد. به دلیل این‌که ممکن است گاهی یک فعالیت به ظاهر ساده مانند افزودن یک ورودی اضافی به یک اتاق می‌تواند به تغییر سیم‌کشی کل خانه منجر شود.

6. مشخصات مورد نظر برای پیمانکار خود را قبل از شروع بازسازی منزل تعیین کنید

یافتن و انتخاب تیم مناسب برای پروژه‌ی بازسازی خانه مهم است. اگرچه توصیه‌های دوستان در برخی موارد می‌تواند مفید باشد، بهتر است برای اطمینان از اعتبار پیمانکار خود به بررسی مجوز، سابقه بیمه، ثبت شرکت و نمونه کارهای گذشته اقدام کنید. انتخاب پیمانکاری که دیدگاه شما را درک کند، موارد قانونی را رعایت کرده و کار را در زمان مشخص شده تحویل دهد، بسیار مهم است.

7. واقع‌بین باشید

بازسازی منزل

پیش از شروع بازسازی منزل سعی کنید به صورت واقع‌بینانه به کارهایی که می‌توانید خودتان انجام دهید و مواردی که قادر به انجام آن نیستید فکر کنید. ممکن است رنگ‌آمیزی دیوارهای یک حمام کوچک توسط خود شما عملی باشد، اما رنگ آمیزی تمام دیوارهای یک خانه به همین راحتی نیست. شاید فکر کنید با انجام چنین کارهایی در هزینه‌های زیادی پس‌انداز می‌شود، ولی اگر از پس آن بر نیایید و مشکلی ایجاد شود، حذف کارهای به غلط انجام شده و سپس انجام صحیح آن ممکن است هزینه بیشتری به دنبال داشته باشد.

8.  آماده مشکلات ناشی از بازسازی منزل باشید

زندگی در یک خانه در حال بازسازی می‌تواند با مشکلات بسیاری مانند گرد و خاک دائمی، خستگی، نداشتن حریم شخصی، و نیاز به خروج از خانه در زمان‌های بسیاری همراه باشد. هرچقدر هم که تیم بازسازی شما حرفه‌ای باشد، نمی‎تواند مانع ایجاد گرد و خاک شود. بنابراین پیش از شروع بازسازی منزل بدانید که خانه شما برای مدتی مانند گذشته تمیز و راحت نخواهد بود و سعی کنید این مسائل شما را آزار ندهد. در صورتی که تحمل چنین مشکلاتی برایتان ممکن نیست، می‌توانید از گزینه‌هایی مانند اجاره مکان برای اقامت، رفتن به مسافرت یا زندگی با دوستان یا خانواده برای چند هفته فکر کنید.

9. آماده پذیرش تغییرات در برنامه‌تان باشید.

پس از ایده‌پردازی رویایی و پیش از شروع بازسازی منزل این نکته را در نظر بگیرید که ممکن است همه چیز صد در صد مطابق با برنامه و ایده‌های شما پیش نرود. در واقع با وجود بسیاری از مصالح و افراد درگیر، بعید به نظر می‌رسد که همه چیز دقیقاً همان‌گونه که تصور می‌کردید اجرا شود، برای مثال ممکن است در میانه‌ی کار مشخص شود که رنگ انتخابی شما برای کف با متریال مورد نظرتان فعلا در بازار وجود ندارد. بنابراین سعی کنید سختگیری را کنار گذاشته و کمی انعطاف‌پذیر باشید.

حال که با نکات ضروری پیش از شروع بازسازی منزل آشنا شدید، بهتر است موارد مهم و راهنمای بازسازی هر یک از قسمت‌های خانه را با هم مرور کنیم تا در صورت تصمیم شما برای بازسازی صرفا بخشی از خانه، بتوانید جزئیات هر بخش را نیز برنامه‌ریزی نمایید.

1. راهنمای بازسازی حیاط

حیاط جزو فضاهایی در خانه هست که با وجود پتانسیل بالا، کمتر مورد توجه قرار می‌گیرد. در صورتی که شما در یک خانه دارای حیاط مستقل زندگی می‌کنید، قطعا لازم است بازسازی حیاط را هم پیش از شروع بازسازی منزل در نظر بگیرید. حتی در صورت زندگی در آپارتمان و داشتن حیاط مشترک با دیگر ساکنان نیز، بهتر است به طراحی و کاربرد این فضا بیشتر توجه شود.

البته با وجودی که حیاط بخشی از ملک خصوصی است، ولی به دلیل قرار گرفتن درون بافت منطقه، برای تغییر در این فضا هم رعایت ضوابط ضروری می‌باشد. بنابراین برای داشتن یک حیاط رویایی و کاربردی انجام موارد زیر را در نظر بگیرید.

– به موقعیت، مساحت، فرم و مصالح موردنیاز توجه کنید.

–  به چگونگی استفاده از فضا و تطبیق آن با نیازهایتان دقت کنید.

– در انتخاب مصالح و مبلمان حیاط، کیفیت، امنیت و راحتی را در اولویت قرار دهید.

– حیاطی سبز و کاربردی طراحی کنید. در واقع سبز بودن ویژگی اصلی حیاط است ولی شما باید بتوانید از این فضا در فصول مختلف نیز بهره ببرید. بنابراین به طراحی امکانات برای استفاده از حیاط در شرایط مختلف توجه کنید.

2. راهنمای بازسازی نشیمن و پذیرایی

در صورت امکان بهتر است فضای پذیرایی و نشیمن را از یکدیگر تفکیک کنید. یکی از پیشنهاداتی که پیش از شروع بازسازی منزل توسط طراحان عنوان می‌شود، جدا کردن این دو بخش از سایر فضاها با استفاده از چند پله کوتاه است. همان‌گونه که می‌دانید، نشیمن و پذیرایی در واقع نشان‌دهنده سبک زندگی و شخصیت شما و محلی برای تعامل با میهمانان هستند. پس لازم است مطابق با سلیقه و نظر شما طراحی شود. هم‌چنین در نظر گرفتن نکات زیر کمک‌کننده خواهد بود.

راهنمای بازسازی نشیمن و پذیرایی

– در نظر بگیرید که در نشیمن به چه وسایلی نیاز دارید.

– سبک طراحی مورد نظر خود را مشخص و ویژگی‌های مورد علاقه‌تان را تعیین کنید.

– بر مبنای بودجه، موارد مدنظرتان را اولویت‌بندی کنید.

–  سعی کنید از شلوغی و آشفتگی اجتناب کرده و به ویژگی‌های کاربردی توجه داشته باشید.

– هوشمندانه تصمیم بگیرید و به جای صرف هزینه بالا، سعی کنید از جزئیات خاص استفاده کنید.

– از فضای ذخیره‌سازی چه به صورت قفسه یا کنسول برای ایجاد نظم و آرامش در نشیمن و پذیرایی کمک بگیرید.

– در نشیمن حواس بینایی و لامسه اهمیت بیشتری دارند، بنابراین به دو آیتم مصالح و نورپردازی توجه ویژه‌ای کنید.

3. راهنمای بازسازی آشپزخانه

یکی از بخش‌هایی که مالکان پیش از شروع بازسازی منزل به آن فکر می‌کنند، آشپزخانه است. به دلیل این‌که برای بیشتر افراد، آشپزخانه قلب خانه به شمار می‌رود، معمولا بخش زیادی از بودجه و بهترین امکانات صرف بازسازی آشپزخانه می‌گردد. رعایت نکات زیر در بازسازی آشپزخانه اهمیت دارد.

– کابینت‌ها به عنوان کاربردی‌ترین بخش آشپزخانه باید تعویض، تعمیر یا رنگ‌آمیزی شوند.

– داشتن فضای نگهداری و ذخیره‌سازی کافی چه به صورت کابینت یا انبار برای هر آشپزخانه‌ای لازم است و در صورت کمبود فضا باید در نظر گرفته شود.

–  تکنولوژی نقش مهمی در آشپزخانه دارد و هرچه وسایل و فناوری‌های به کار رفته در آن، مطابق روز پنهان‌تر باشد موجب جذابیت بیشتر و هم‌چنین ساده‌تر شدن کارها می‌شود.

–  تعمیر بخش‌های تاسیساتی آشپزخانه بسیار مهم است و همان‌گونه که گفتیم بهتر است این بخش‌ها تا حد امکان در دید قرار داده نشود.

–  ایجاد یک جزیره در آشپزخانه (با توجه به سبک مورد نظر مالک) کاربرد بسیاری خواهد داشت.

– وجود تهویه مناسب در آشپزخانه اهمیت زیادی دارد.

4. راهنمای بازسازی اتاق خواب

اتاق خواب به عنوان یک فضای خصوصی باید مطابق با روحیه و سلیقه ساکنین طراحی شود. بنابراین پیش از شروع بازسازی منزل توجه به نکاتی لازم است که موارد زیر را شامل می‌شود.

–  به کارایی مدنظرتان از اتاق خواب توجه کنید. آیا در نظر دارید محلی برای استراحت و آرامش شبانه باشد یا قرار است مکانی برای کار بزرگسالان یا بازی کودکان نیز باشد.

– در صورت امکان سعی کنید حتی در یک اتاق نیز، فضای عملکردهای مختلف را تفکیک کنید. مثلا میزی برای کار یا درس، میزی به منظور آرایش، تخت خواب، مبلی برای معاشرت یا کتاب خواندن تعبیه کنید.

راهنمای بازسازی اتاق خواب

–  طراحی یک کلوزت روم در صورت داشتن متراژ و فضا بسیار جذاب خواهد بود.

–  تعبیه یک سرویس بهداشتی مجزا هرچند کوچک در راحتی ساکنین در اتاق خواب تاثیر زیادی دارد.

– توجه به عایق صدا و گرما در اتاق خواب اهمیت بالایی دارد.

5. راهنمای بازسازی سرویس بهداشتی و حمام در بازسازی منزل

سرویس بهداشتی، شامل دستشویی و حمام با وجود داشتن کوچکترین فضا در خانه، جزو پرکارترین فضاهای بازسازی به شمار می‌آیند. به دلیل اهمیت بالای ماندگاری تاسیسات، عایق‌بندی و ایمنی برای مدت طولانی، لازم است بازسازی سرویس بهداشتی و حمام از زیرساخت‌ها آغاز شود. به همین دلیل پیش از شروع بازسازی منزل بودجه‌ی این بخش را با دقت مشخص و موارد زیر را در نظر بگیرید.

–  بررسی سالم بودن لوله‌کشی‌ها و سیستم فاضلاب

–  عایق‌بندی کافی و آب‌بندی مناسب

–  انتخاب متریال متناسب با فضای مرطوب و حفظ ایمنی فضا

–  تهویه مناسب و کافی

–  زیبایی فضای سرویس بهداشتی با طراحی مدرن و استفاده از متریال مناسب

6. راهنمای بازسازی بالکن

در بیشتر ساختمان‌ها فضایی هرچند کوچک به بالکن یا تراس اختصاص داده می‌شود. بنابراین بهتر است چنین فضایی به بهترین شکل ممکن مورد استفاده قرار گیرد. متاسفانه برخی از بالکن به عنوان انباری استفاده می‌کنند که البته اخیرا شاهد توجه بیشتر به طراحی زیبا و کاربردی بالکن هستیم. طراحی مناسب این فضا باید به گونه‌ای باشد که هم فضای ذخیره‌سازی مازاد را برای ساکنین فراهم کند و هم از زیبایی و راحتی برای سپری کردن ساعاتی از روز برخوردار باشد. پیش از شروع بازسازی منزل در صورتی که به طراحی بالکن نیز فکر می‌کنید، لازم است مواردی را در نظر بگیرید که عبارتند از:

– تامین حفظ ایمنی فضا از نظر حفاظت از افراد و وسایل در ارتفاع و تحت شرایط آب و هوایی متفاوت

– رعایت حریم منزل به گونه‌ای که نیاز به پوشش این فضا با پرده‌های مختلف و یا صرف نظر کردن از حضور در آن به دلیل عدم رعایت حریم شخصی نباشد.

– استفاده از گل و گیاه برای زیباسازی

– قراردادن تعدادی صندلی برای نشستن و حتی میز به منظور صرف وعده‌هایی مانند عصرانه

– طراحی فضایی به عنوان کابینت یا کمد و گاز، باربیکیو یا لباسشویی به منظور استفاده حداکثر از فضای بالکن

7. راهنمای بازسازی نمای ساختمان

در صورتی که قصد بازسازی یک خانه قدیمی را دارید، بازسازی نما می‌تواند ضروری باشد و لازم است با در نظر گرفتن ضوابط و تیپ منطقه مورد سکونت طراحی گردد. البته در صورت سکونت در ساختمانی که دارای نمای نسبتا جدید و قابل قبولی است ولی به تعمیر نیاز دارد، می‌توان با استفاده از نکات زیر در بازسازی نمای ساختمان به نتیجه‌ی خوبی دست یافت.

– هماهنگی طراحی نمای ساختمان با ساختمان‌های اطراف و منطبق بر ضوابط منطقه

– انتخاب متریال مناسب نما شامل متریال مقاوم و متناسب با شرایط آب و هوایی ساختمان (در صورت استفاده از طرح‌های ترکیبی، متریال مختلف باید با از نظر جنس و رنگ هماهنگ باشند).

–  توجه به اتصالات نما برای جلوگیری از آسیب در شرایط مختلف از جمله باد، زلزله و غیره.

– توجه به نقش ویژه‌‌ی پنجره‌ها و قاب‌بندی نمای بیرونی آن‌ها

 

5/5 - (1 امتیاز)